System.InvalidOperationException: There is an error in XML document (0, 0). ---> System.Xml.XmlException: Root element is missing. at System.Xml.XmlTextReaderImpl.Throw(Exception e) at System.Xml.XmlTextReaderImpl.ParseDocumentContent() at System.Xml.XmlReader.MoveToContent() at Microsoft.Xml.Serialization.GeneratedAssembly.XmlSerializationReaderSearchTags.Read4_SearchTags() --- End of inner exception stack trace --- at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(XmlReader xmlReader, String encodingStyle, XmlDeserializationEvents events) at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(Stream stream) at SearchTags..ctor(String xmlFile) at CustomControls_TopSearches.Page_Load(Object sender, EventArgs e) Toxoplasmoza si sarcina

Toxoplasmoza si sarcina


Toxoplasmoza si sarcina

din 0 voturi

      3/22/2012

        Toxoplasmoza este o infectie destul de comuna cauzata de parazitul Toxoplasma gondii. Copiii şi adulţii care au un sistem imunitar sănătos, nu sufera consecinte pe termen lung şi au, de obicei, simptome usoare sau nu au deloc. Deoarece simptomele sunt minore, multi adulti au avut toxoplasmoza cândva în viaţa lor, chiar fără să ştie. În schimb, cei cu sisteme imunitare mai slabe (din cauza HIV sau cancer, de exemplu) au un risc mai mare de complicatii grave, inclusiv leziuni la ochi, creier, plămâni, şi inima. Un copil în stadii incipiente de dezvoltare (încă în pântecele mamei) are, de asemenea, un sistem imunitar deficitar şi are, prin urmare, un risc mai mare de complicatii datorate toxoplasmozei.

        Pisicile si toxoplasmoza

        Parazitul Toxoplasmoza gondii trebuie să se dezvolte în interiorul unei pisici înainte de a putea infecta alte animale, inclusiv oameni. Cu toate acestea, nu trebuie neapărat să detii o pisica pentru a contacta toxoplasmoza.

        Exista mai multe modalitati prin care oamenii se pot infesta cu toxoplasma:

  •         consumul de alimente contaminate-Chisturile de toxoplasma pot fi prezent in carnea insuficient preparata termic (cum ar fi carne de vită, miel, porc) sau pe fructe şi legume, care au venit în contact cu solul contaminat sau excrementele de pisica;
  •         inhalarea de chisturi sporulate (oochisturi) de la murdăria contaminata sau excrementele de pisica - dezvoltarea toxoplasmozei de obicei incepe atunci cand o pisica mananca bucati de carne (de multe ori rozătoare), care conţin chisturi infecţioase de Toxoplasma.Parazitul apoi se multiplica in interiorul intestinelor pisicii. Peste urmatoarele cateva saptamani, milioane de chisturi infectioase sunt varsate in fecalele pisicii prin procesul de sporulare. În timpul sporulaţiei, peretii chisturilor de intaresc, în timp ce chisturile intra într-un stadiu latent, ramanand insa infecţioase până la un an.
  •         contactarea ei de la o persoana infectata-Acest lucru se întâmplă numai atunci când o mamă infectată transmite parazitul copilul ei în uter (parazitul traversează placenta), sau în cazul în care o persoană primeşte un organ transplantat sau transfuzii de sânge de la o persoana infectata cu Toxoplasma. 
        Pacienţii care au toxoplasmoza, inclusiv copiii mici sau copiii infectaţi înainte de naştere, nu raspandesc parazitul şi nu sunt contagiosi.

        Care sunt riscurile toxopasmozei in timpul sarcinii?

        Aproximativ una din fiecare 10 femei de vârstă reproductivă a fost anterior infectata cu Toxoplasma gondii şi este imuna la alte infectii cu acest parazit. Restul de 90% dintre femei sunt supuse riscului de infectare.
        Infecţia cu Toxoplasma in timpul sarcinii poate fi un lucru destul de grav, deoarece parazitul poate traversa placenta si infecta copilul. Copilul, apoi, poate suferi leziuni la ochi, creier, inima si plamani. Deasemenea, este important să se ştie că mama are un risc crescut de avort spontan atunci când este infectata cu Toxoplasma.
        La o femeie gravidă infectată, sansa de a infecta copilul ei este legată de cât de evoluata este sarcina atunci cand infectia se produce. Daca infectia apare in timpul primului trimestru de sarcină, rata de transmitere de la mamă la copil este de 15%, în timp ce infectiile in timpul celui de-al treilea trimestru sunt transmise in procent de 60%. Majoritatea bebelusilor contacteaza infectia in ultimele luni de sarcina. Multi nu au probleme sau au doar o infectie usoara. Probabilitatea unei infectii fetale care cauzează daune grave este mai mare atunci cand infectia se produce la inceputul sarcinii. Cinci la suta din sarcinile infectate devreme duc la avort spontan, şi 10% dintre copiii care supravietuiesc suferea consecinte grave, inclusiv moartea.

        Care sunt semnele si simptomele toxoplasmozei?

        Majoritatea femeilor gravide, care sufera de toxoplamoza, nu prezinta simptome. Una din fiecare 10 femei experimenteaza umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gatului, febra, dureri musculare, oboseala, dureri de cap. Tineti minte însă, daca va confruntati cu aceste simptome nu inseamna ca aveti toxoplasmoza. Dacă sunteţi ingrijorata, ar trebui să va faceti o programare la medic.

        Care sunt consecintele toxoplasmozei in timpul sarcinii?

        Infectia copilului în timp ce în pântecele mamei se numeste infectie congenitala. La unii fetusi se pot vedea semne de infectie la ecografie, inclusiv anomalii la nivelul creierului şi / sau de ficat. Chisturi de toxoplasmoza poat fi găsite în organele copilului, cu toate acestea, prejudiciul cel mai grav apare ca urmare a infectiei sistemului nervos. Concret, creierul şi ochii copilului pot fi afectati. Fie in uter, fie după naştere, se pot determina tulburări vizuale sau orbire, retard mental si întârziere de dezvoltare. O mama care este infectata in timpul primelor luni de sarcina are un risc mai mare de avort spontan.

        Cum este tratata toxoplasmoza in timpul sarcinii?

        Dacă apare toxoplasmoza in timpul sarcinii, aveţi mai multe opţiuni de tratament. Cea mai extremă dintre acestea este terminarea sarcinii, care se sugereaza atunci când o femeie dezvolta o infectie între concepţie şi săptămâna 24 de sarcină.
        În general, testele sunt efectuate pentru a determina dacă parazitul a trecut deja de placenta. Dacă nu există nici o dovadă a infecţiei la copil, medicul dumneavoastră vă poate prescrie spiramicină (un antibiotic macrolidic) pentru restul sarcinii, care se ia pentru a reduce riscul de a se infecta copilul. În cazul în care copilul dumneavoastră este infectat, medicul dumneavoastră vă va prescrie, probabil, o combinatie de pirimetamină (Daraprim) şi sulfadiazină pentru restul sarcinii. Bebelusul tau va fi tratat cu aceste antibiotice timp de până la un an după naştere. Cu toate acestea:

  •         deoarece pirimetamina poate provoca malformaţii fetale, o femeie ar trebui să înceapă tratamentul numai după săptămâna 14 a sarcinii;
  •         sulfadiazina poate interfera cu formarea de celule fetale de sange, asa ca o femeie ar trebui să ia, de asemenea, acid folinic pentru a contracara acest lucru; şi
  •         tratamentul cu sulfadiazina trebuie sa se tremine cat mai aproape de data de nastere a copilului.
        Putem preveni toxoplasmoza?

        Consumul de carne sau produse contaminate sau inhalarea de chisturi microscopice de toxoplasma sunt cele mai frecvente mijloace de transmitere a toxoplasmozei. Puteti reduce riscul de infectare prin:

  •         consumul de carne pregatita bine tremic;
  •         legumele si fructele trebuie spalate bine;
  •         mainile trebuie spalate bine după manipularea cărnii crude sau la legumelor. 
  •         trebuie să evitaţi să atingeţi ochii sau gura in timp ce pregătiti alimentele crude şi evitati fecalele pisicii. Daca aveti o pisica,trebuie schimbata caseta de gunoi la fiecare două zile şi spalata periodic tava cu apă clocotită. Purtaţi mănuşi şi o mască atunci când schimbaţi litiera. Deasemenea, nu hraniti animalele de companie cu carne cruda.
        Aceste măsuri preventive pot reduce riscul de infecţie cu cel puţin 50%. Nu sunt vaccinuri pentru toxoplasmoza si nu exista medicamente care pot fi luate pentru a preveni infectarea.
        Dacă planificati o sarcină, trebuie să puneti in practica măsurile de prevenire menţionate mai sus. În plus, ar trebui să mergeti la medicul dumneavoastră cu cel puţin trei luni înainte de a ramane insarcinata pentru a discuta despre factorii de risc. Medicul dumneavoastră poate efectua un test de sânge pentru a afla dacă aţi avut toxoplasmoza înainte şi, prin urmare, daca sunteti sau nu imuna.
        Daca testul de sange arata ca nu sunteti imuna, ar trebui să continuati sa practicati măsurile de prevenire şi sa faceti teste suplimentare pe masura ce sarcina progreseaza.

Taguri:

Va multumim ca ati votat acest articol!

top cautari ale zilei

cele mai noi articole

Transformarile fizice ce apar dupa nastere - partea a 2-a
La ce sa ma astept daca alaptez? Schimbarile hormonale de dupa nastere ...
Transformarile fizice ce apar dupa nastere - partea 1
Cât va dura pana ce uterul se va micsora? Inainte de nastere uterul...
Somnul din timpul zilei - elementele de baza
Somnul este vital pentru sugari şi copiii mici, ale căror creiere şi organisme...
Vaccinurile copilariei
Vaccinurile sunt concepute pentru a proteja împotriva unor boli grave, de la...
34 de lucruri care se schimba cand devii mamica
Ce anume se schimba cand ai un bebelus? Sau mai bine spus: ce nu se shimba?! Am...