System.InvalidOperationException: There is an error in XML document (0, 0). ---> System.Xml.XmlException: Root element is missing. at System.Xml.XmlTextReaderImpl.Throw(Exception e) at System.Xml.XmlTextReaderImpl.ParseDocumentContent() at System.Xml.XmlReader.MoveToContent() at Microsoft.Xml.Serialization.GeneratedAssembly.XmlSerializationReaderSearchTags.Read4_SearchTags() --- End of inner exception stack trace --- at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(XmlReader xmlReader, String encodingStyle, XmlDeserializationEvents events) at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(Stream stream) at SearchTags..ctor(String xmlFile) at CustomControls_TopSearches.Page_Load(Object sender, EventArgs e) Testul TORCH

Testul TORCH


Testul TORCH

din 0 voturi

      3/22/2012

        Testul TORCH, numit si panelul TORCH este o analiza a sangelui recomandata femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si nou-nascutilor care prezinta simptome ale unei infectii din grupa TORCH. In cazul sarcinii, ideal este ca testul sa se faca in perioada pre-conceptiei, deoarece depistarea anumitor agenti patogeni in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii, determinand uneori intreruperi de sarcina nejustificate.
        Rezultatele testului releva existenta sau inexistenta in organism a anticorpilor specifici bolilor respective. De asemenea, testul indica daca persoana a avut o infectie recenta, o infectie mai veche sau daca nu a avut niciodata boala respectiva. Prin urmare, in functie de rezultatele testului se poate aprecia prezenta / absenta unei infectii, stadiul acesteia, prezenta / absenta imunitatii. De asemenea, ebine de stiut ca daca testul TORCH confirma prezenta unei infectii active, pot fi necesare teste suplimentare mai specifice (atat in cazul femeilor insarcinate, cat si in cazul nou-nascutilor).
         Este important ca testul sa fie efectuat de catre viitoarele mamici, deoarece, asa cum am subliniat mai sus, unele dintre boli pot fi prevenite sau tratate daca sunt depistate la timp. In schimb, daca nu sunt depistate, pot produce efecte negative majore asupra sarcinii. Spre exemplu, rubeola prezenta in primele 16 saptamani de sarcina cauzeaza un risc major de avort spontan.       

        Ce inseamna TORCH?

        Denumirea in sine este o prescurtare de la numele unor boli care pot fi transmise de la mama la fat, provocand infectii si adesea anomalii severe sau chiar pierderea sarcinii. Practic denumirea se refera la urmatoarele boli:


        T-toxoplasmoza (toxoplasma gondi)
        O-alte infectii (other infections): Coxackie virus, sifilis, varicela, zonazoster, HIV,                 parvovirus B19 si hepatita B
        R-rubeola
        C-cytomegalovirus
        H-herpes simplex virus 2

        Toate aceste boli prezinta similaritati de manifestare la bebelusi, incluzand febra si lipsa poftei de mancare. Ele sunt insotite de eruptii cutanate specifice, insa partea grava este faptul ca formele grave ale acestor boli pot provoca deficiente de auz, de vedere, probleme cardiace, afectiuni ale ficatului si ale splinei, nivel scazut al trombocitelor, icter, retard mintal, autism si, uneori, pot cauza chiar decesul daca nu sunt tratate corespunzator.


         Tratamenul infectiilor TORCH depistate la mama

        Unele infectii din grupa TORCH cum ar fi toxoplasmoza si sifilisul pot fi tratate cu antibiotice daca sunt depistate la inceputul sarcinii. Multe dintre bolile de tip TORCH sunt insa virale si nu au un tratament efectiv. Unele, cum ar fi rubeola, varicela, zona zoster, pot fi insa prevenite prin vaccinuri facute inainte de sarcina. In cazul herpesului simplex, transmiterea la fat poate fi evitata prin nasterea prin cezariana.

        Cum sunt interpretate rezultatele testului TORCH?

        In general, rezultatele testului sunt precizate ca pozitive sau negative, indicand prezenta / absentaanticorpilor IgG si IgM pentru fiecare tip de infectie testate. Rezultatul estenormal daca IgM este negativ (nedetectabil) in sange.
         Prezenta anticorpilor IgM indica o infectie recenta sau prezenta in momentul analizei. Un rezultat pozitiv al IgM la nou-nascuti indica o probabilitate crescuta de infectie. Anticorpii IgM produsi de organismul mamei nu pot trece prin placenta, prin urmare, prezenta acestui tip de anticorpi sugereaza o infectie activa in organismul nou-nascutului. Prezenta anticorpilor IgG si absenta anticorpilor IgM la copil poate fi rezultatul unui transfer pasiv de anticorpi de la mama la bebelus si nu indica o infectie activa in organismul copilului.
         De asemenea, prezenta anticorpilor de tip IgM in organismul femeii insarcinate indica o infectie cu un virus sau parazit. In acest caz trebuie efectuate si alte teste, deoarece prezenta anticorpilor de tip IgM poate avea si alte cauze. Prezenta anticorpilor de tip IgG in organismul femeii insarcinate poate indica faptul ca a existat in trecut o infectie cu virusul respectiv. Pentru a avea o imagine clara asupra rezultatului, ar trebui repetat testul dupa 2 saptamani pentru a face o comparatie. In cazul in care al doilea test arata o crestere a nivelului deanticorpi de tip IgG, ar putea fi vorba de o infectie mai recenta.

        Cat de utila este efectuarea testului TORCH?

        In principiu, testul TORCH isi are utilitatea sa, atat in determinarea anumitor afectiuni, cat si in prevenirea lor. In plus, in cazul pierderii unei sarcini, existenta rezultatelor testului poate oferi anumite indicii legate de cauze, astfel incat ele sa poata fi prevenite la o sarcina viitoare. Totusi, avand in vedere ca rezultatele testului se bazeaza pe interpretarea dozarii anticorpilor, care au nevoie de un timp destul de indelungat pentru a se forma in organism, unii specialisti sustin ca testul are o doza de relativitate destul de mare in ceea ce priveste eficienta. In plus, in ultimul timp au aparut teste mult mai specifice (mai ales in cazul nou-nascutilor) care pot determina mai clar prezenta sau nu a unei infectii de tip TORCH.


Taguri:

Va multumim ca ati votat acest articol!

top cautari ale zilei

cele mai noi articole

Transformarile fizice ce apar dupa nastere - partea a 2-a
La ce sa ma astept daca alaptez? Schimbarile hormonale de dupa nastere ...
Transformarile fizice ce apar dupa nastere - partea 1
Cât va dura pana ce uterul se va micsora? Inainte de nastere uterul...
Somnul din timpul zilei - elementele de baza
Somnul este vital pentru sugari şi copiii mici, ale căror creiere şi organisme...
Vaccinurile copilariei
Vaccinurile sunt concepute pentru a proteja împotriva unor boli grave, de la...
34 de lucruri care se schimba cand devii mamica
Ce anume se schimba cand ai un bebelus? Sau mai bine spus: ce nu se shimba?! Am...