System.InvalidOperationException: There is an error in XML document (0, 0). ---> System.Xml.XmlException: Root element is missing. at System.Xml.XmlTextReaderImpl.Throw(Exception e) at System.Xml.XmlTextReaderImpl.ParseDocumentContent() at System.Xml.XmlReader.MoveToContent() at Microsoft.Xml.Serialization.GeneratedAssembly.XmlSerializationReaderSearchTags.Read4_SearchTags() --- End of inner exception stack trace --- at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(XmlReader xmlReader, String encodingStyle, XmlDeserializationEvents events) at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(Stream stream) at SearchTags..ctor(String xmlFile) at CustomControls_TopSearches.Page_Load(Object sender, EventArgs e) Cauzele infertilitatii la barbati

Cauzele infertilitatii la barbati


Cauzele infertilitatii la barbati

din 0 voturi

      10/4/2011

        Infertilitatea se defineste ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, pe parcursul a 12 luni de viata sexuala regulata.
        Statisticile recente au relevat ca 10% din cuplurile aflate la varsta potrivita pentru reproducere, au probleme de fertilitate. 30% dintre aceste probleme se datoreaza infertilitatii barbatilor si tot acest procent infertilitatii femeilor. In ceea ce priveste restul de 40%, cauzele sunt diverse, unele putand fi explicate in timp ce altele nu.
        Daca nu ati reusit inca sa concepeti un copil, nu trebuie sa va speriati, pentru ca 90% din cuplurile cu probleme de fertilitate reusesc pana la urma sa conceapa un copil.

        Cauzele infertilitatii masculine:

  • Varicocelul
        La fel cum se produc varicele pe picioare, tot asa se pot dilata si venele din scrot. Ele se dilata deoarece sangele nu este drenat din vene in mod corespunzator. Datorita venelor dilatate, in scrot stationeaza o cantitate mai mare de sange, ceea ce are un efect negativ asupra productiei de spermatozoizi.
        Varicocelul este o cauza des intalnita a infertilitatii la barbati, dar din fericire este reversibila, putand fi corectata prin microchirurgie. De obicei interventia se face la nivel microscopic pentru a pastra reteaua arteriala si cea limfatica. Se foloseste o incizie subinghinala pentru ca astfel este evitata incizarea muschilor abdominali si sunt reduse durerile postoperatorii.
       
  • Anomaliile lichidului seminal
        Daca lichidul seminal este foarte gros, spermatozoizilor le este greu sa se deplaseze prin el si prin tractul reproductiv al femeii. Sperma poate fi procesata pentru a separa spematozoizii mobili de resturile inconjuratoare, de spermatozoizii morti si de lichidul seminal. De obicei, sperma procesata este plasata direct in uter folosind un mic tub. Aceasta procedura se numeste inseminare intrauterina.

  • Problemele sistemului ductal
        Canalele (ductele) care transporta sperma pot lipsi sau pot fi blocate. Aceasta inseamna absenta bilaterala (pe ambele parti) congenitala (din nastere) a vaselor deferente. Pot exista obstructii fie la nivelul epididimului (structura tubulara delicata care dreneaza testiculele) sau mai sus in vasele deferente mai musculare. Poate fi un blocaj mecanic survenit in urma interventiei de corectare a herniei sau a hidrocelului. Sau un blocaj datorat unui tesut cicatricial aparut ca reactie la o infectie.
        Spermatozoizii sunt stocati in saci numiti vezicule seminale si apoi sunt depozitati in uretra, tubul prin care barbatul urineaza si ejaculeaza. Spermatozoizii trebuie sa treaca prin ductele ejaculatorii pentru a ajunge din veziculele seminale in uretra. Daca acestea sunt blocate pe ambele parti, nici un spermatozoid nu va trece.
        In anumite situatii, ductele pot fi reparate sau deblocate, pentru a permite spermatozoizilor sa treaca prin tractul reproductiv al barbatului. Daca acest lucru nu este posibil, este posibila colectarea spermatozoizilor, dar intrucat astfel este obtinut un numar redus de spermatozoizi, acestia trebuie folositi apoi in cadrul tehnicilor reproductive avansate pentru a incerca obtinerea unei sarcini.

  • Infertilitatea imunologica
        Organismul poate face o reactie imunologica (prin anticorpi) fata de propria sperma. Cauzele pot fi traumele sau infectiile testiculare, varicoceii mari sau chirurgia testiculara. Uneori motivele nu pot fi determinate.
        Acesti anticorpi au efect negativ asupra fertilitatii masculine, desi motivul exact ramane neclar. Cel mai probabil, anticorpii actioneaza in mod negativ in mai multe puncte de-a lungul caii spre fertilizare. Ei ingreuneaza patrunderea spermei in mucoasa cervicala a partenerei si drumul lor in uter. De asemenea, ingreuneaza aderarea spermatozoizilor la zonapellucida (membrana externa a ovulului). De asemenea, anticorpii ingreuneaza fuzionarea spermatozoizilor cu membrana ovocitelor (a ovulelor) insesi.
        Tratamentul poate fi bazat pe corticosteroizi. Totusi, acest tratament poate duce la o morbiditate semnificativ mai mare in randul barbatilor. Cel mai semnificativ efect este necroza aseptica a soldului (distrugerea neinfectioasa a articulatiei), ceea ce necesita inlocuirea soldului.
        In cele mai multe cazuri, primul nivel al interventiilor include inseminarea intrauterina. In cazul in care cuplul urmeaza sa faca fertilizare in vitro (invitro fertilization – IVF), prezenta anticorpilor impotriva spermatozoizilor este de obicei o indicatie de a injecta spermatozoizii direct in ovul (procedura numita ICSI) in locul procedurii IVF obisnuite.

  • Probleme de erctie si ejaculare
        La circa 5% dintre cazurile de infertilitate a cuplurilor exista cauze legate de actul sexual. Printre ele se afla imposibilitatea de a obtine sau de a pastra erectia, ejacularea prematura, lipsa ejacularii, ejacularea retrograda (inapoi), nerealizarea actului la momentul potrivit si masturbarea excesiva.
        In mod interesant, cea mai comuna problema este raritatea actului sexual. Multi barbati pot avea probleme cu erectia cand sunt supusi presiunii de a concepe un copil. Aceste cupluri pot invata usor tehnica auto-inseminarii.
        Studiile au aratat ca 5 din 6 cuplurile fertile ce fac sex de patru ori pe saptamana concep un copil in sase luni, in timp ce abia unul din 6 cupluri care fac sex o data pe saptamana concep un copil in acelasi interval de timp.

  • Incapacitatea testiculara
        Aceasta se refera in general la incapacitatea partii testiculului care produce spermatozoizi (epiteliumul seminifer) de a produce numarul adecvat de spermatozoizi maturi. Aceasta incapacitate poate aparea in orice etapa a producerii spermatozoizilor, din mai multe motive.
        Testiculului ii pot lipsi complet celulele care se divid pentru a deveni spermatozoizi (sindromul Sertoli – Sertoli Cell-Only syndrome). Poate fi vorba despre incapacitatea spermatozoizilor de a-si termina dezvoltarea (oprirea maturarii – maturation arrest). Spermatozoizii pot fi produsi intr-un numar atat de mic incat foarte putini sau niciunul nu va trece cu success prin ducte si spre a ajunge in lichidul ejaculat (hipospermatogeneza – hypospermatogeneses). Aceasta situatie poate fi cauzata de anomalii genetice, factori hormonali sau de varicocel.
        Chiar si in cazul in care testiculele produc un numar redus de spermatozoizi, acestia pot fi colectati si folositi in cadrul tehnicilor reproductive avansate pentru a incerca obtinerea unei sarcini.

  • Anomalii hormonale
        Testiculele au nevoie de hormonii pituitari pentru a fi stimulate sa produca spermatozoizi. Daca acesti hormoni sunt absenti sau numarul lor este sever redus, testiculele nu vor produce spermatozoizi la capacitatea maxima.
        Este important de stiut ca barbatii care iau androgeni (steroizi) pe cale orala sau injectabil pentru marirea masei musculare opresc astfel secretarea hormonilor care stimuleaza productia de sperma.
        Trebuie realizat un profil hormonal in toate cazurile de infertilitate masculina. Acesta va ajuta la eliminarea altor probleme medicale grave, va oferi mai multe informatii despre capacitatea testiculelor de producere a spermatozoizilor si poate dezvalui situatii in care este necesar tratamentul hormonal.

  • Infectiile
        Este posibila existenta unei infectii a tractului reproductiv. Poate fi o infectie a prostatei (prostatita), a epididimului (epididimita) sau a testiculelor (orhita).
        Infectiile virale post-puberale ale testiculelor pot avea urmari negative semnificative asupra testiculelor (ca atrofia) si pot produce infertilitate absoluta si ireversibila. Infectiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuala pot provoca blocaje ale ductelor. Pacientul poate avea o productie normala de spermatozoizi, dar ductele care ii transporta pot fi obturate.
        Infectiile bacteriene sau virale active pot avea efect negativ asupra producerii sau asupra sanatatii spermatozoizilor. Globulele albe, care sunt reactia organismului la infectie, pot avea un efect negativ asupra membranei spermatozoizilor, facandu-i mai putin viabili.
        Daca in proba de sperma sunt detectate prea multe globule albe sau bacterii (peste 1 milion/cmc), ar trebui efectuate culturi microbiene. Acestea includ de obicei culturile pentru bolile comune cu transmisie sexuala asimptomatice, cum sunt micoplasma, ureaplasma si chlamidia. De asemenea, este efectuata o cultura genitala generala. Daca infectia si globulele albe sunt persistente, atunci poate fi recomandat un tratament cu antibiotice.
        Este important de remarcat ca la aproape toti barbatii, lichidul ejaculat nu este steril. In studiile efectuate, sperma unui barbat obisnuit contine cel putin doua microorganisme. De aceea, este foarte important sa fie ales in mod judicios tratamentul microorganismelor detectate si care nu sunt transmise pe cale sexuala.

       


Taguri:

Va multumim ca ati votat acest articol!

pe aceeasi tema...

top cautari ale zilei

cele mai noi articole

Transformarile fizice ce apar dupa nastere - partea a 2-a
La ce sa ma astept daca alaptez? Schimbarile hormonale de dupa nastere ...
Transformarile fizice ce apar dupa nastere - partea 1
Cât va dura pana ce uterul se va micsora? Inainte de nastere uterul...
Somnul din timpul zilei - elementele de baza
Somnul este vital pentru sugari şi copiii mici, ale căror creiere şi organisme...
Vaccinurile copilariei
Vaccinurile sunt concepute pentru a proteja împotriva unor boli grave, de la...
34 de lucruri care se schimba cand devii mamica
Ce anume se schimba cand ai un bebelus? Sau mai bine spus: ce nu se shimba?! Am...