System.InvalidOperationException: There is an error in XML document (0, 0). ---> System.Xml.XmlException: Root element is missing. at System.Xml.XmlTextReaderImpl.Throw(Exception e) at System.Xml.XmlTextReaderImpl.ParseDocumentContent() at System.Xml.XmlReader.MoveToContent() at Microsoft.Xml.Serialization.GeneratedAssembly.XmlSerializationReaderSearchTags.Read4_SearchTags() --- End of inner exception stack trace --- at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(XmlReader xmlReader, String encodingStyle, XmlDeserializationEvents events) at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(Stream stream) at SearchTags..ctor(String xmlFile) at CustomControls_TopSearches.Page_Load(Object sender, EventArgs e) Sindromul mortii subite

Sindromul mortii subite


Sindromul mortii subite

din 0 voturi

      9/21/2011

        Cea mai mare temere a parintilor cand e vorba despre copilul lor este sindromul mortii subite.
        Desi din 1983 numarul mortii subite la bebelus a scazut cu 50%, inca mai mor mii de copii anual in intreaga lume.
        Un cercetator australian a lansat o teorie conform careia bebelusul se viseaza in uter si inceteaza sa mai respire, deoarece in uter fatul primeste direct oxigenul de la mama. Teoria lui a fost combatuta de alti cercetatori, asa ca nu stim care dintre ei au dreptate.
        Riscul de sindrom al mortii subite e mai mare la copiii mai mici de 6 luni, la cei nascuti prematur, la copiii cu malformatii la organele interne, sau la cei ai caror mame au fumat in timpul sarcinii, la baietei, la gemeni sau la tripleti. Studiile arata ca si mostenirea genetica joaca un rol important. Acestia sunt factori pe care parintii nu-i pot controla. Totusi, sunt si alti factori ce pot fi controlati de parinti.
        S-a observat ca riscul de moarte subita este mai mic daca copilul este culcat pe spate. O varianta este si cea de a-l culca pe o parte, dar tot pe spate este mai bine. In tarile in care s-a promovat aceasta modalitate de a culca copilul, s-au diminuat considerabil cazurile de moarte subita.
        Aceasta recomandare este valabila numai in cazul copiilor sanatosi. Celor care sufera de boli ale cailor aeriene superioare sau de reflux gastro-esofagian s-ar putea sa nu le faca bine dormitul pe spate. Aceste situatii speciale trebuie discutate cu medicul pediatru.
        Dormitul pe spate poate provoca schimbari in forma craniului, dar acestea pot fi prevenite prin schimbarea pozitiei capului in timpul somnului. De asemenea, bebelusul trebuie sa stea mai mult pe burtica atunci cand este treaz.

        Exista si alte lucruri pe care le putem face pentru a diminua acest risc:
  • Foloseste un patut sigur cu saltea mai tare si un cearsaf bine prins sub saltea. Lenjeria pufoasa, pernele, paturile, animalele de plus pot provoca o acumulare de dioxid de carbon in jurul fetei copilului, marind riscul de moarte subita.
  • Nu lasa sa patrunda fum in camera in care doarme bebelusul.
  • Nu supraincalzi camera.
  • Alapteaza-ti bebelusul la san.
  • Ofera-i bebelususlui o suzeta. Un studiu aparut in decembrie 2005 a aratat ca suzeta reduce cu 90% riscul de moarte subita.
  • Explica-le bunicilor sau altor persoane care au grija de copilul tau ce inseamna sindromul mortii subite si cum poate fi prevenit.

        Daca bebelusul doarme in pat cu tine iti va fi mai usor sa-l alaptezi iar legatura mama-copil va deveni mai puternica. Unii specialisti considera ca daca dormi in pat cu copilul vei reduce si riscul de moarte subita pentru ca ii poti auzi respiratia.
        Alti experti insa cred ca bebelusul care doarme in acelasi pat cu mama are mai multe sanse sa moara subit din cauza paturilor, pernelor si cearsafurilor din patul unui adult.
        Inca nu este clar daca bebelusul care doarme in acelasi pat cu mama este supus unor riscuri suplimentare. Daca nu vrei sa risti, poti sa aduci patutul copilului in camera ta, astfel incat sa-l ai aproape mereu.

Taguri:

Va multumim ca ati votat acest articol!

top cautari ale zilei

cele mai noi articole

Transformarile fizice ce apar dupa nastere - partea a 2-a
La ce sa ma astept daca alaptez? Schimbarile hormonale de dupa nastere ...
Transformarile fizice ce apar dupa nastere - partea 1
Cât va dura pana ce uterul se va micsora? Inainte de nastere uterul...
Somnul din timpul zilei - elementele de baza
Somnul este vital pentru sugari şi copiii mici, ale căror creiere şi organisme...
Vaccinurile copilariei
Vaccinurile sunt concepute pentru a proteja împotriva unor boli grave, de la...
34 de lucruri care se schimba cand devii mamica
Ce anume se schimba cand ai un bebelus? Sau mai bine spus: ce nu se shimba?! Am...